Adler, insanı harekete geçiren asıl unsurun aşağılık kompleksi ve üstün olma isteği olduğunu ifade etmiştir. İnsanların doğumdan itibaren yoğun bir eksiklik duygusu yaşadığını söylemiştir.
Bu duyguların ise dünya genelinde her insanın yaşadığını ifade etmiştir. Bu yüzden aşağılık duygusu her insanda aynı organlar aynı güçte ve kuvvette değildir anlayışından doğmuştur. Bu durum ise insanların belli hastalıklara daha kolay yakalanmasına neden olmaktadır. Bu yüzden aşağılık kompleksi çocuklukta ortaya çıkar.
Bu duyguyla baş etmek için üstünlük çabası içine girilir. Aslında sık sık birbirimize “aşağılık kompleksi” kavramını kullanmaktayız. Bu yüzden aşağılık kompleksini tam olarak neyi ifade ettiğini, ne olduğunu, hayata nasıl etki ettiğini detaylı şekilde incelememizde fayda olacaktır.
İçindekiler
- Alfred Adler Aşağılık Kompleksi
- Üstünlük Çabası Nedir
- Yetersizlik ve Üstünlük
- Üstünlük Çabası Faydalı Mıdır
- Aşağılık Kompleksi Nasıl Başlar
- Aşağılık ve Üstünlük Birbiriyle İlgili Midir
- Aşağılık Duygusunun Özellikleri
- Aşağılık Kompleksi Nasıl Yenilir
- Aşağılık Kompleksi Tedavisi
- Aşağılık Kompleksi ve Kıskançlık
- Aşağılık Duygusu Nedir
Alfred Adler Aşağılık Kompleksi Adler, yapmış olduğu açıklamada bazı insanlarda var olan hastalıklarla zayıf düştüklerine dikkat çekmiştir. Hastalıklarla baş etmek için farklı bir çaba gösterdiklerini ifade etmiştir.
Tarih sayfalarından verdiği örneklerde kekeme olan Demostenes’in aslında dünyanın en iyi hatiplerinden biri olduğunu, fiziksel engeli bulunan Wilma Rudholph’un olimpiyatlarda üç madalya kazandığını, zayıf ve güçsüz bir çocukluk yaşamasına rağmen Theodere Roosevelt ise yetişkinlik çağında dünyanın en güçlü devletlerinden biri olan Amerika Birleşik Devletleri’nde başkanlık yapmıştır.
Bu noktada Adler şunu ifade etmektedir; diyelim ki bir kişinin bir böbreğinde sorun var ve çalışmıyor. Diğer böbrek bu eksikliği kapatmak için daha fazla çalışır. Böylece diğer böbreğine eksikliğini kapatarak kendisini daha güçlü hale getirir.
Bu durumun psikolojik yapı ile ilgili olduğunu da ifade etmiştir. Aşağılık kompleksi bu teoriden ortaya çıkmıştır. Böylece kişinin aşağılık kompleksine karşı üstünlük çabasını ortaya koyduğunu ve daha da güçlendiğini belirtmiştir. Böylece psikolojik ya da fizyolojik yoldan kendisini yetersiz hissettiği bölümlerin üzerine daha da giderek ödünlemeye, telafi etmeye çalışmıştır.
Aşağılık Kompleksi Olan İnsanlar Nasıl Davranır? Aşağılık kompleksi, bireyin kendisini diğer insanlardan daha az değerli veya yetersiz hissetmesi durumudur. Bu kompleksle başa çıkmak için birey, genellikle kendini üstün göstermeye çalışır ve bunu yaparken de çeşitli davranışlar sergiler. Bu davranışlar şunları içerebilir:
- Rekabetçilik: Kendisini üstün göstermek için sürekli rekabet içinde olabilir.
- Sürekli Haklılık Arayışı: Kendini doğrulamak için sürekli haklı olduğunu kanıtlamaya çalışabilir.
- Başkalarını Küçümseme: Kendisini üstün göstermek için başkalarını küçümseyebilir veya eleştirebilir.
- Mükemmeliyetçilik: Kendisini kabul ettirmek için mükemmeliyetçi olabilir ve sürekli olarak mükemmeliyet arayışında olabilir.
- Bağımsızlık İsteği: Kendisini diğerlerinden bağımsız göstermek için aşırı bağımsızlık arayışı içine girebilir.
- Gösterişçilik: Kendisini değerli göstermek için sürekli gösteriş yapabilir.
Bu davranışlar genellikle aşağılık kompleksi olan bireyin içsel çatışmalarından kaynaklanır ve kendisini üstün göstermeye çalışarak bu kompleksi gidermeye çalışır.
Adler, bu kompleksin aşılmasında ve kişinin sağlıklı bir birey olmasında önemli olanın, kişinin kendisini kabul etmesi ve değerli olduğunu hissetmesi olduğunu belirtmiştir. Bu nedenle, aşağılık kompleksi olan bireylerin terapi veya danışmanlık alarak bu kompleksi aşmaları ve kendilerini kabul etmeleri önemlidir.