Denetimlerde tespit edilen 807 sürücünün araçlarındaki ışıklı ve sesli uyarı cihazları (çakar lambalar) söktürülüyor..
Merkezi İstanbul'da bulunan Fahri Trafik Müfettişleri (FTM) Derneği Yönetim Kurulu üyesi ve Basın Sözcüsü Halis Kahraman, 2024 yılı için güncellenmiş usulsüz çakar lamba takma ve kullanma cezası, 6 bin.440 TL olduğunu, daha önceden bu ihlal için fahri müfettişlerin ceza yazabildiğini ancak şimdi ise bu yetkilerinin hiç bir gerekçe gösterilmeden ellerinden alındığını belirterek, çakar lambalar hakkında şu ifadeleri kullandı :
"Kırmızı ve mavi renkler ile yanıp sönen çakar lambalar, günümüze araçların tepesine ya da ön kısımlarına yerleştirilmektedir. Elektrikle çalışan bu çakar lambalar oldukça yüksek ses çıkarır. Ancak bu lambalar sadece yasal kurumlar için geçerlidir.
Trafikteki sivil araçların bunu kullanması belli cezalar ile karşı karşıya kalınmasına sebep olur. 2024 yılı için güncellenmiş çakar lamba takma ve kullanma cezası, 6.440 TL'dir. Eğer bu ceza ilk 15 gün içerisinde ödenirse %25 gibi bir indirim yapılmaktadır.
Sesli ve ışıklı cihazların araçlara takılarak trafiğe çıkılması 2024 yılı itibariyle güncellenmiş cezalar üzerinden uygulanmaktadır. Trafik ekipleri eğer seyir halindeki sivil araçlarda bu sürenleri görürse ceza uygulama hakkına sahiptir. . Sürücü aynı zamanda araç sahibi değilse, ayrıca tescil plakasına aynı miktar için trafik idari para cezası karar tutanağı düzenlenir. Sadece maddi ceza değil aynı zamanda ehliyete el konma gibi bir durum ile karşı karşıya kalınabilir."
İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, Türkiye genelinde ışıklı veya sesli uyarı cihazlarını mevzuatta izin verilmeyen araçlarda kullanan 807 sürücüye 5 milyon 186 bin lira para cezasının uygulandığını bildirdi.
Yerlikaya, sosyal medya hesabından, 81 ilin Trafik Denetleme Şube Müdürlüklerince 1-26 Ocak tarihlerinde 'ışıklı ya da sesli uyarı cihazlarını mevzuatta izin verilmeyen araçlarda kullanan' kişilere yönelik yapılan denetimlerle ilgili bilgi verdi.
Denetimlerde tespit edilen 807 sürücünün araçlarındaki ışıklı ve sesli uyarı cihazlarının (çakar lambalar) söktürüldüğünü belirten Yerlikaya, bu kişilere 5 milyon 196 bin lira para cezası uygulandığını ifade etti.
Ali Yerlikaya, şunları kaydetti:
"Her zaman ifade ettiğimiz gibi, trafikte önceliğimiz önce insan. Görevi sırasında ışıklı ya da sesli uyarı cihazları kullanan ambulans, itfaiye ve polis gibi araçlarımızın trafikteki önceliği, insan sağlığı ve suçlularla mücadeleye yöneliktir.
Işıklı ya da sesli uyarı cihazlarını mevzuatta izin verilmeyen araçlarda kullanan ya da emniyet şeridini ihlal eden sürücülere karşı denetimlerimiz aralıksız sürecek."