Romatizmal hastalıklar çok çeşitlidir ve bunların tamamına halk arasında romatizma hastalığı denilir. Romatizma hastalıkları kemikler, kemikler arasındaki kıkırdaklar, kemikleri çevreleyen eklem kapsülü ve onları hareketlendiren kaslar ile sinirleri ilgilendirir. Ağrı, kas yorgunluğu, kramp, yanma, sızlama gibi şikayetler de genel olarak romatizmal yakınmalar olarak tanımlanır.
Kas Ağrısı Nasıl Geçer?
Yaşam biçiminden kaynaklanan romatizmalarda yapılabilecek tek şey egzersizdir. Bir kas dokusu gün boyunca aynı pozisyonda durmak için programlanmadığından, gün boyu boynu eğik şekilde telefonda konuşan ya da bilgisayar başında yanlış bir pozisyonda oturan kişilerin esneme hareketleri yapmaları önerilir. Ayrıca sabah daha erken kalkarak ya da akşam televizyon izlemekten fedakarlık ederek egzersize zaman ayırmak da çok önemlidir.
Ev işleri ve egzersiz bir görülmemelidir, ikisi aynı etkiyi yaratmaz. Ev işleri bütün olarak uzun sürmesine rağmen, yapılan hareketlerin süresi kısadır. Kişi bir süre bir yeri siler, sonra gidip bulaşık yıkar, ardından başka bir yeri siler. Ama her işi birkaç dakika yapıp bırakır. Oysa verim alabilmek için her kasın belli bir süre çalıştırılması ve dirençle karşılaşması gerekir.
Ayrıca tek başına sağlıklı beslenme ve vitaminler kaslar üzerinde etkili olmaz ancak psikolojik fayda sağlayabilir. Özellikle kalsiyum ve D vitamini eksikliklerinin önüne geçmek de gerekir.
Kalıtsal Kas Hastalıkları Tedavi Edilebilir mi?
Kalıtsal kas hastalıkları grubuna genetik olarak aileden ya da doğumla beraber gelen hastalıklar girer. Bu kas hastalıklarının içerisinde en sık görülen, kasların enzimatik ve genetik yapısındaki bozukluklardır. Bunlar daha çok çocukluk yaşlarında belirti verir. Belirtiler çocuğun aktiviteleri sırasında çok çabuk yorulması, hareketlerini tamamlayamaması olarak ortaya çıkabilir. İleri yaşlarda çeşitli organlarda sorunlar meydana gelebilir. En önemli sorunlardan biri akciğerlerde yaşanabilir. Solunum kaslarının tutulmasına bağlı olarak nefes darlığı, nefes yetmezliği gibi sıkıntılar görülebilir. Bu hastalıklar erken dönemde belirti verir. Uzun dönemli tedavileri olmakla birlikte genetik oldukları için kesin tedavileri yoktur. Bu kişilerin, kendilerini yoracak aktivitelerden uzak durmaları ve yorulmamaları gerekir.
Enfeksiyonlar Kas Ağrısına Neden Olabilir
Enfeksiyonlar, viral ve bakteriyel olmak üzere ikiye ayrılır. Nezle, grip gibi viral ve bakteriyel hastalıklar sonrası miyalji diye tanımlanan kaslarda yorgunluk belirtileri görülebilir. Bakteriyel enfeksiyonlar, sadece kasları değil ilgili eklemleri de tutabilir. Romatizmal ateş denilen çocukluk döneminde görülebilen ateşe yine kas ağrısı eşlik edebilir. 5-15 yaş arasında sık görülen akut romatizmal ateşte, diz eklemi gibi büyük eklemlerde eklem ağrısıyla seyreden kas ağrısı ortaya çıkabilir.
Tip 1 Diyabet Hastaları Neden Daha Yorgun Hisseder?
Sistemik hastalıklar vücudun tümünü etkileyen hastalıklardır (kalp-damar, solunum, sindirim sistemi...). Dolayısıyla kasları da etkiler ve yorulmalarına neden olurlar. Bunların başında diyabet (şeker) ve tiroit hastalıkları gelir. Özellikle Tip 1 diyabet sorunu olanlarda yorgunluk daha fazla görülür. Kasların tutulmasından kişi sadece fonksiyonel olarak etkilenmez, aynı zamanda kasların kendi iç yapısında da bazı istenmeyen durumlar ortaya çıkabilir. Eklem hareketini yapan kaslarda fonksiyonunu yerine getirememe ve kaslarda kalınlaşma gibi durumlar görülebilir.