Sağlık Haberleri

Kötülüğe karşı aşı yapılmalı!

Prof. Dr. Nevzat Tarhan’dan yeni kitap: “Kötülük Psikolojisi ve Toksik İlişkiler”

Üsküdar Üniversitesi Kurucu Rektörü, Psikiyatrist Prof. Dr. Nevzat Tarhan, Timaş Yayınları’ndan yayımlanan yeni kitabı Kötülük Psikolojisi ve Toksik İlişkiler ile okuyucularını bireysel, toplumsal ve küresel düzeyde kötülüğün dinamiklerini sorgulamaya davet ediyor. İnsanın içindeki kötülük eğilimine ışık tutan bu çalışma kötülüğü nörobiyolojik zihinsel kanıtlarıyla ele alıyor…

Üsküdar Üniversitesi Kurucu Rektörü, Psikiyatrist Prof. Dr. Nevzat Tarhan, Timaş Yayınlarından çıkan yeni kitabı Kötülük Psikolojisi ve Toksik İlişkiler ile okuyucularını bireysel, toplumsal ve küresel düzeyde kötülüğün dinamiklerini sorgulamaya davet ediyor. Kitap, kötülüğün, kötücül dilin ve toksik ilişkilerin giderek yaygınlaşmasına dikkat çekerken, anlam ve değer odaklı bir yaşamın önemini vurguluyor.

Kötülüğü bilmek ve ona karşı önlem almak

“Kötülüğü bilmeyen onun tuzağına düşer” mottosuyla yola çıkan Prof. Dr. Nevzat Tarhan, insanın içindeki iyicil ve kötücül eğilimleri derinlemesine inceleyerek kötülüğün normalleşmesini önlemenin ilk adımının onu fark etmek olduğunu ifade ediyor. Tarhan, bireylerin hem kendi iç dünyalarında hem de gündelik yaşam, iş hayatı ve toplumsal ilişkilerde kötülüğün tuzaklarına karşı uyanık olmaları gerektiğini dile getiriyor.

Kötülüğün nörobiyolojisini zihinsel kanıtlarıyla ele alıyor… 

Kitap, insanın nefsi ve egosunu anlamaya yönelik bir çerçevede kötülük eğilimlerini nörobiyolojik ve zihinsel kanıtlarla ele alıyor. Kötülüğe yatkın kişilik tiplerini detaylandırırken, özellikle antisosyal (psikopat, sosyopat) ve narsistik kişilik yapılarına sahip bireylerin davranışlarının nasıl toksik etkilere yol açabileceğini açıklıyor. Tarhan, sağlıklı bir üstbenliğin (süperego) gelişiminin, kötülük yapma olasılığını en aza indirdiğini ve kişinin vicdan mekanizmasını harekete geçirdiğini vurguluyor.

Değerler hiyerarşisi ve çözüm önerileri

Kitapta ayrıca değerler hiyerarşisinin bozulmasının toplumsal ve bireysel düzeyde oluşturduğu sonuçlara da değiniliyor. Tarhan, bu sorunlara yönelik iyi ve değer odaklı çözüm önerileri sunarak okuyucuları inanç ve anlam odaklı bir yaşam biçimine yönlendirmeyi amaçlıyor.

Kötülük eğilimine ışık tutan bir çalışma…

Kitap, toplum vicdanını yaralayan olayların artış gösterdiği bir dönemde insanın içindeki kötülük eğilimine ışık tutan bir çalışma. Tarhan kitapta, kötülük yapmaktan ya da kötülük tuzaklarına düşmekten kaçınmak için bireysel ve toplumsal düzeyde düşünmemiz gereken konuları gündeme taşıyor. Modern psikolojinin verileriyle inanç temelli yaklaşımları harmanlayarak, bireylere hem kendilerini hem de çevrelerini anlamaları için güçlü bir rehber sunuyor.

Timaş Yayınları tarafından yayımlanan “Kötülük Psikolojisi ve Toksik İlişkiler”, kötülük ve iyiliğin çarpıştığı bir dünyada daha bilinçli bireyler yetiştirmeyi hedefleyen kapsamlı bir rehber niteliğinde. Doi numarası: https://doi.org/10.32739/uha.id.58076