Makarna, sadece lezzetiyle değil, besin değeriyle de sofraların vazgeçilmezi. Protein bakımından pirince oranla daha zengin olan makarna, aynı zamanda kalsiyum, magnezyum ve demir içeriğiyle de dikkat çekiyor. Uzmanlar, kompleks karbonhidrat kaynağı olan makarnanın çocukların günlük beslenmesinde en az bir porsiyon yer alması gerektiğini vurguluyor. Yanında servis edilen köfte ile bu öğün hem besleyici hem de doyurucu bir hal alıyor. Uzman Diyetisyen Elif Melek Avcı Dursun, köfte ve makarnanın dengeli beslenmedeki rolüne dikkat çekiyor.

BESLEYİCİ VE PRATİK BİR SEÇENEK

Çocukların yemek tercihleri üzerine yapılan araştırmalar, köfte ve makarnanın en sevilen ikililerden biri olduğunu gösteriyor. Bunun başlıca nedenleri arasında, yemeklerin hem lezzetli hem de görsel olarak cazip olması yer alıyor. Farklı şekil ve renklerde sunulabilen makarna, köfte ile birleştiğinde tam bir lezzet şölenine dönüşüyor. Ayrıca, bu yemeklerin kolay hazırlanabilir olması, ebeveynler için de büyük bir avantaj sağlıyor.

SOĞUTULMUŞ MAKARNANIN FAYDALARI

Diyetisyen Dursun, makarnanın soğutularak tüketilmesiyle oluşan dirençli nişastanın, kan şekeri dengesi üzerindeki olumlu etkilerine dikkat çekiyor. Bu yöntemin özellikle diyabet hastaları ve kilo kontrolü sağlamak isteyen bireyler için ideal olduğunu belirten Dursun, makarnanın doğru tüketim şekillerine vurgu yapıyor.

SPAGETTİ: SOFRALARIN VAZGEÇİLMEZİ

Çocuklara empati kazandırmak, onların daha mutlu olmalarını sağlıyor… Çocuklara empati kazandırmak, onların daha mutlu olmalarını sağlıyor…

"Makarnayı sevmeyen biri neredeyse yoktur" diyen Dursun, spagettinin çocuklardan öğrencilere kadar herkesin favorisi olduğunu ifade ediyor. Ancak kontrolsüz tüketimin kilo artışına yol açabileceği uyarısında bulunarak, porsiyon kontrolüne dikkat edilmesi gerektiğini belirtiyor.

DOĞRU TÜKETİM İLE BESLEYİCİLİK ARTAR

Makarna, karbonhidrat bakımından zengin bir enerji kaynağıdır. Özellikle sporcular, çocuklar, yaşlılar ve yoğun tempoda çalışan bireyler için ideal bir besin olduğunu belirten Dursun, tam tahıllı veya tam buğdaylı makarnaların tercih edilmesinin daha sağlıklı bir seçenek olacağını vurguluyor. 100 gram haşlanmış makarnanın, yaklaşık 3 dilim ekmeğe eşdeğer karbonhidrat içerdiğini belirten Dursun, insülin direnci veya diyabet gibi sağlık sorunları olan bireyler için tam tahıllı ya da baklagil unlarından yapılan makarnaların tercih edilmesinin önemine dikkat çekiyor.

PİŞİRME YÖNTEMLERİNE DİKKAT

Makarnanın besin değerlerini korumak için doğru pişirme yöntemlerinin uygulanması gerekiyor. Dursun, "Makarnayı haşlayıp suyunu dökmek en yaygın hatalardan biridir. Bu, makarnanın besin değerlerinin kaybolmasına neden olur. Bunun yerine demleme yöntemi veya sütle pişirme gibi alternatif teknikler kullanılabilir. Ancak kızartma yöntemi, yüksek yağ içeriği nedeniyle kesinlikle önerilmez" diyerek, pişirme tekniklerinin önemini vurguluyor.

Çocukların hem damak zevkine hitap eden hem de dengeli bir beslenme sağlayan köfte ve makarna, doğru hazırlama ve sunum teknikleriyle her öğünü keyifli hale getirebilir.

1737795150 Scale 12001737795148 1681444702 Food Pibig Info P Spagetti S Frikadelkami V Slivochnom Souse 141737795149 Elif Melek Avc Dursun2